Art. 18. Un cursant FINALIZEAZĂ pregătirea în vederea obținerii unui permis de conduceredacă PROMOVEAZĂ o evaluare sustinută de o școală autocompusă din două probe, o probă teoretică și o probă practică.
Art. 19.
(1) Pregătirea teoretică se finalizează prin promovarea unei evaluări tip grilă, în format electronic, în cadrul școlii de conducători auto unde cursantul a efectuat pregătirea teoretică.
(2) Cursanții care se pregătesc în vederea obținerii unui permis autovalabil pentru categoriile C, C1, D sau D1 vor susține o evaluare și cu intrebări specifice categoriilor respective.
Art. 20. Evaluarea tip grilă prevăzută la art. 19, atât din punct de vedere al numărului de intrebări, cât și din punct de vedere al promovabilitătii, este asemănătoare cu examenul susținut de către cursanți în vederea obținerii unui carnet de conducere auto, intrebările care compun această evaluare fiind rezultate din programa disciplinelor predate, structurate în raport cu ponderea acestora în planul de invătămant și elaborate exclusiv pe baza unor materiale publicate.
Art. 21.
(1) Rezultatele obținute la evaluarea mentionată la art. 19 se comunică individual cursanților în aceiași zi, imediat după corectarea acestora.
(2) Promovarea evaluării menționate la art.19 se face în condiții similare cu modalitatea de promovare a examenului susținut de cursanți în vederea obținerii unui carnet de conducere.
(3) Cursanții au obligația să semneze toate documentele printate, aferente evaluării menționate la art. 19 pentru luarea la cunostintă a rezultatului evaluării.
Art. 22. Rezultatul evaluării va fi înscris în catalogul fiecărei grupe de cursanți și în Registrul Național al Cursanților.
Art. 23. Persoanele care nu s-au prezentat la susținerea evaluării prevăzute la art.19 sau nu au promovat respectiva evaluare, se pot prezenta la o nouă evaluare la data și ora comunicate de managerul de la școala auto.
Art. 24. Finalizarea pregătirii teoretice pentru persoanele care nu au promovat sau care nu s-au prezentat la evaluarea prevăzută la art. 23, se va face în condițiile contractuale prestabilite.
Art. 25. Pregătirea practică se finalizează prin susținerea și promovarea unei evaluări practice asemănătoare cu susținerea și promovarea examenului practic pe care cursanții îl susțin în vederea obținerii unor permise auto, în cadrul școlii de conducători auto unde s-a efectuat pregătirea, cu un instructor autode la aceeași școală de șoferi.
Art. 26. Evaluarea practică prevăzută la art.25 este sustinută în cadrul unor școli de șoferi, pe vehicule deținute de către acestea;
Art. 27.
(1) Rezultatele obținute la evaluarea practică prevăzută la art.25 se va comunica individual cursanților în aceiași zi, imediat după susținerea acesteia;
(2) Cursanții au obligația să certifice prin semnătură rezultatul evaluării practice prevăzută la art.26, pentru luarea la cunostintă a rezultatului evaluării.
Art. 28. Rezultatul evaluării practice prevăzută la art.25 va fi înscris în Registrul Național al Cursanților.
Art. 29. Persoanele care nu s-au prezentat sau nu au promovat evaluarea practică prevăzută la art.25, se pot prezenta la o nouă evaluare la data și ora comunicate de managerul activitătii de la școala auto.
Art. 30. Finalizarea pregătirii practice pentru persoanele care nu au promovat sau care nu s-au prezentat la evaluarea practică prevăzută la art.29, se va face în condițiile contractuale prestabilite.
Art. 31.
(1) În cazul în care cursantul are obiecții cu privire la rezultatul evaluării practice, poate solicita conducerii de la școala auto,repetarea acesteia cu un alt instructor auto.
(2) Repetarea evaluării practice prevazută la alin.(1) se va face în prezența managerului activitătii școlii de conducători auto, care va contrasemna documentele aferente respectivei reevaluări.
Art. 32. Pregătirea în vederea obținerii de permise auto se consideră finalizată dacă din documentele școlare, întocmite în condițiile prezentei metodologii, reiese că persona în cauză:
- a) a efectuat în totalitate numărul de ore de pregătire teoretică și practică stabilite prin contractul de școlarizare și evidențiate în documentele școlare;
- b) a susținut și promovat evaluarea teoretică și practică din cadrul școlii de conducători auto;
- c) îndeplinește condițiile inițiale de admitere la curs;
Art. 33.
(1). Perioada de pregătire teoretică și practică efectuată la o școală auto pentru una sau mai multe din categoriile A, A1, B, B1, B1E, BE nu poate depăsi 6 luni.
(2) Perioada de pregătire teoretică și practică efectuată în cadrul unei școli de conducători auto pentru una sau mai multe din categoriile C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E, Tr, Tv, Tb nu poate depăsi 9 luni.
(3) În cazul depăsirii termenelor prevăzute la alin.(1) sau alin.(2) pregătirea teoretică și practică a cursantului în vederea obținerii unui permis de conducere se poate face doar după încheierea unui alt contract de școlarizare cu o scoală auto, pentru un nou curs întreg de pregătire.
Art. 34. După finalizarea pregătirii și promovarea evaluării teoretice și practice, școala de conducători auto va elibera fișa de școlarizare care se inmanează fiecărui cursant care a absolvit școala respectivă. Copia acesteia va fi atasată la dosarul fiecărui cursant.
Art. 35.
(1) În cazul în care un cursant care a finalizat pregătirea teoretică și practică minimă obligatorie solicită efectuarea unei pregătiri practice suplimentare, școala de șoferi va elibera cursantului o adeverintă, al cărui model este prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta Metodologie.
(2) În situația în care un cursant solicită unei școli de conducători auto să desfăsoare activitate de pregătire practică suplimentară, acesta se va înscrie în Registrul Național al Cursanților, încheindu-se în prealabil un act adițional la contractul de școlarizare dintre cursant și scoală.
(3) Pe toată durata efectuării pregătirii practice suplimentare, cursanții au obligația de a avea asupra lor actul de identitate și adeverința prevăzută la alin.(1) pe care le prezintă, la cerere, organelor de control.
(4) O copie a adeverinței prevăzute la alin.(1) se va arhiva la dosarul cursantului respectiv.
După examenul pentru obținerea unuipermis categoria B sau orice altă categorie.
Candidații declarați admiși la ambele probe (proba teoretică – sală și proba practică – traseu) se vor prezenta după aproximativ 1-2 zile de la susținerea examenului, la sediul poliției D.R.P.C.I.V.(Direcția Regim Permise și Înmatriculări Vehicule) din șoș. Pipera, nr.49, sector 1 în vederea ridicării Permisului de Conducere.
Candidații declarați respinși:
Candidații declarați respinși la oricare dintre probe se vor prezenta după minim 16 zile calendaristice la sediul Poliției din șos. Pipera, nr.49, sector 1 în vederea susținerii unui nou examen. Cursul absolvit este valabil timp de 1 an de la data terminării școlii de șoferi. După acest interval va fi necesară refacerea cursului integral de școală de șoferi.